Hur arbetar vi på CloCa och vilket stöd får ni som fosterfamilj?
Cloca Familjehem erbjuder konsulentstödda fosterfamiljer och arbetar för att skapa trygghet och stöd för barn och ungdomar i behov av en stabil tillvaro. Vi föreslår lämpliga fosterfamiljer till socialtjänsten och erbjuder utbildning, handledning samt kontinuerligt stöd till våra fosterfamiljer.
För oss är det avgörande att förstå och möta varje barns eller ungdoms individuella behov och förutsättningar för att säkerställa en god matchning. Vi strävar efter mångfald bland våra fosterfamiljer, vilket stärker möjligheterna att hitta rätt hem för varje enskild situation.
Fosterfamiljens uppdrag är att bygga en tillitsfull och hållbar relation med barnet eller den unge. Genom att ta vara på vardagens möjligheter skapar våra fosterfamiljer en positiv samarbetsmiljö som blir grunden för utveckling och förändring. Under handledning får fosterfamiljerna stöd i att utveckla metoder och verktyg som bäst främjar barnets eller ungdomens personliga och sociala utveckling.
Våra familjehemskonsulenter ger stöd genom regelbundna hembesök och samtal. Tillsammans med fosterfamiljerna tar vi fram uppdragsplaner för att tydliggöra mål och delmål i linje med socialtjänstens vård- och genomförandeplaner. Vi erbjuder handledning både individuellt och i grupp, och vi finns tillgängliga dygnet runt med beredskap på kvällar, nätter och helger.
Vanliga frågor
- Vad är en fosterfamilj?
En fosterfamilj är en familj som tar emot ett barn eller ungdom som av olika skäl inte kan bo med sina biologiska föräldrar.
- Vilka krav ställs på en fosterfamilj?
Kraven varierar, men generellt ska fosterfamiljen kunna erbjuda en trygg, stabil och kärleksfull miljö. Man behöver också vara beredd att samarbeta med socialtjänsten och barnets biologiska familj.
- Får man betalt för att vara fosterfamilj?
Ja, fosterfamiljer får en ersättning som täcker kostnaderna för barnets omvårdnad samt ett arvode för sitt uppdrag.
- Hur lång tid tar det att bli godkänd som fosterfamilj?
Processen kan ta flera månader eftersom det inkluderar intervjuer, hembesök och utbildning.
- Kan man vara fosterfamilj om man bor i en lägenhet?
Ja, så länge hemmet är säkert och barnet har en egen plats att sova och leka på.
- Kan man ha egna barn och ändå vara fosterfamilj?
Absolut! Att ha egna barn kan till och med vara en fördel, eftersom det visar att man har erfarenhet av barn.
- Vad händer om det inte fungerar med barnet?
Om det uppstår problem görs en gemensam plan tillsammans med socialtjänsten för att hitta en lösning som är bäst för barnet.
- Hur länge bor barnet hos fosterfamiljen?
Det varierar – det kan vara allt från några månader till flera år beroende på barnets situation.
- Får man adoptera barnet?
Fosterfamiljens uppdrag är i första hand att stödja barnet tills det kan återförenas med sina biologiska föräldrar. Adoption är ovanligt men kan ske i vissa fall.
- Hur påverkar det familjedynamiken?
Att bli fosterfamilj innebär en stor förändring för alla inblandade. Det är viktigt att vara förberedd och få det stöd man behöver.
Vi har fler svar på vanliga frågor på vår flik om ”Vanliga frågor” som du kommer åt här.